Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2011 20:22 - Най-пленителните замъци в света
Автор: attract Категория: Туризъм   
Прочетен: 1585 Коментари: 0 Гласове:
2



В света съществуват много красиви и забележителни замъци, които определено заслужават нашето внимание, но сред всички тях има някои, които се отличават със своята неповторимост и уникалност.  За някои от тези дворци ще ви разкажем малко по-надолу….

Замъкът Нойшванщайн

image

Сякаш туко що излязъл от някоя детска приказка за принцове и принцеси  той е един от най-запомнящите се  замъци изобщо в целия свят. Сгушен нависоко из прелестите на Баварските Алпи в Германия, съвсем близо до град Фюсен, Нойшванщайн спира дъха на всеки един дошъл да стане жив свидетел на неговата красота.  Издигането на този архитектурен шедьовър започва  през 1869 година по заповед на крал Лудвиг Втори. Строежът  отнема около 17 години, но  владетелят  така и не успял да зърне мечтаното си творение  изцяло завършено, тъй като междувременно починал.  Кралят искал да съгради  нещо велико и невероятно, за да бъде запомнен  завинаги  от следващите поколения. Е, без съмнение е успял.

Пражкият дворец

image

Кой би отишъл в романтичната Прага в Чехия и би пропуснал да посети величествения и прекрасен  Пражки замък. Той гордо се издига на хълма Храдчани и пълни очите на всеки един турист с възторг и  удивление. Интересен е фактът, че е най-големият старинен дворец  в света, простиращ се на площ от 7,30 хектара земя и е изключително добре запазен. Изграждането  на величествения комплекс  започва  още в края на 9 век при управлението на княз Борживой. Той построява дървената крепост Храд, която постепенно с времето придобива облик на  голямо и забележително здание, каквото представлява и  до днес.

Замъкът Потала

image

Потала се намира в тибетския град Лхаса и представлява огромен и уникален будистки храмов комплекс, издигащ се на около 170 метра височина от земята. Той е един от най-ярките   символи на мощта и величието на древния тибетски народ. Началото на строежа на крепостта е поставено  през 7 век от владетеля Сонгцен Ганпо по живописните  и опасни склонове на планината Марпо Ри. Но чак към края на 17 век Далай Лама Пети стартира  издигането на самия дворец, като при неговото царуване бил завършен Белия замък, а Червеният бил готов  няколко десетилетия по-късно. Внушителният  монумент  имал цели 13 етажа и се ширел на 40 хектара земя. Днес е един  от основните атракции на тибетската държава.

Замъкът Мацумото

image

Мацумото  не е като всичките средновековни палати  построени на високи и труднодостъпни  места. Той се намира в равнината на открито и на не особено  добре защитена местност. Всеки, който има възможността да го посети  би останал пленен от изяществото и очарованието на този  типично японски замък.

Замъкът Малборк

image

Ако някога имате шанса да дойде тук и да го видите на живо с очите си, в никакъв случай не го пропускайте. Със сигурност няма да съжалявате, защото той е просто изумителен. Малборк се намира в северна част на Полша, в близост до едноименния град  и се слави като най-големият готически  дворец в света, изграден изцяло от тухли. Червеното здание е издигнато  в началото на 14 век от рицарите на Тевтонския орден, а малко по-късно то става и тяхна главна резиденция. След време  крепостта преминала  в ръцете на полската държава и оттогава  досега е тяхно владение без прекъсване.




Тагове:   архитектура,   замъци,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: attract
Категория: Бизнес
Прочетен: 81125
Постинги: 46
Коментари: 14
Гласове: 46
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031