Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2011 11:41 - Срещата на върха
Автор: attract Категория: Новини   
Прочетен: 763 Коментари: 0 Гласове:
1



Започна срещата на политическите лидери на Европейския съюз в Брюксел, на която всички се надяват да бъде намерен изход от задълбочаващата се дългова криза, особено след като вчерашните решения на Европейската централна банка разочароваха пазарите. Сред обсъжданите теми са промяна на договорите за ЕС, санкции срещу държавите с хлабава бюджетна политика, засилване на европейския спасителен фонд за еврозоната и дори отваряне на вратата за общи еврооблигации.

Двете най-големи икономики в еврозоната – Германия и Франция, искат да инициират промяна в договора за ЕС, който да осигури по-стегнат фискален съюз, както и санкции за страните, нарушаващи бюджетната дисциплина. Президентът на ЕС Херман ван Ромпой и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу предлагат действията в тази насока да са на два етапа, докато Берлин настоява веднага да се започне тежката процедура по ратификация. От своя страна премиерът на Великбритания обяви, че може да наложи вето на договор, който не отговаря на интересите на страната.

В замяна на значително укрепване на бюджетната дисциплина Ромпой и Барозу искат да открият възможността в дългосрочна перспектива за преминаване към съвместна емисия на дългови книжа посредством система от еврооблигации. Германия отказва да се обмисля такава възможност в непосредствен план, а Франция се присъедини към нея. Френско-германското споразумение предвижда да се изтегли за догодина въвеждането на Европейския спасителен механизъм (ЕСМ), който трябва да замени за постоянно сегашния Европейски фонд за финансова стабилност (ЕФФС). Ван Ромпой иска и да се открие пътя за финансиране на фонда от Европейската централна банка (ЕЦБ) в по-нататъшен план. Париж е съгласен, но не и Берлин.

Всички страни обаче са съгласни, че укрепването на бюджетната дисциплина би трябвало да убеди ЕЦБ да играе по-голяма роля при подпомагането на уязвими страни като Италия, купувайки масово техен дълг на пазарите, за да спаднат лихвите по облигациите им. Вчера обаче ръководителят на банката Марио Драги обаче отхвърли тази възможност и обяви, че ЕЦБ ще съсредоточи усилията си за помощ на банковия сектор.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: attract
Категория: Бизнес
Прочетен: 81617
Постинги: 46
Коментари: 14
Гласове: 46
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930