Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.12.2011 10:35 - В отговор на кризата? Ако не успеем, това очевидно ще е краят на Европейския съюз!!!
Автор: attract Категория: Новини   
Прочетен: 899 Коментари: 0 Гласове:
0



Какво ни очаква тази седмица? Еврото навлиза във фаза на оцеляване, и екстремни решения, които не могат да чакат одобрение или диспути, които да се водят дълго време!

В понеделник в Париж извънредно се срещат френският президент Никола Саркози и германският канцлер Ангела Меркел, които в края на миналата седмица се обявиха за рестартиране на европейския проект с по-строга фискална дисциплина, но не дадоха подробности какво се крие зад подобни фрази. През последващите дни продължиха да се множат идеите как да се излезе от кризата, но изобщо не е ясно кои от тях ще стигнат до срещата на лидерите от ЕС в четвъртък вечерта и кои ще бъдат одобрени в петък.

Ако 27-те държавници не се споразумеят или пак излязат с полумерки, бягството на инвеститорите от еврозоната ще се ускори и не е известно как тя ще оцелее още през януари, когато Италия трябва да изплати внушителна сума от задълженията си или да опита да ги рефинансира.

В опит да защити американските интереси в Европа и да представи вижданията на Вашингтон как да се помогне и каква роля да играе МВФ в този процес от вторник финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър ще обиколи Франкфурт, Берлин, Париж, Марсилия и Милано.

Меркел иска Европейската комисия да получи право на вето над националните бюджети в еврозоната, нарушаващи дисциплината, преди те да влязат за дебат в парламента. Нарушителите пък трябва да са заплашени от автоматични санкции и дори от още по-сериозни наказания, включително изправяне пред Съда на Европейския съюз в Брюксел.

Борещият се за преизбиране през май Саркози иска все пак лидерите на еврозоната да имат последната дума, а европейските институции да не се сдобиват с правомощията на наднационални структури на властта.

Друга група страни като Великобритания, Ирландия и Холандия, изобщо не искат да се пипа Лисабонският договор, защото това носи вътрешнополитически рискове за управляващите. Някои се опасяват, че ако се стигне до референдум за одобряване на поправките в договора, резултатът ще е силно против Европа.

Президентът на Европейския съюз Херман ван Ромпой ще представи възможностите за по-стриктен бюджетен контрол без да се налага да се пипа договорът, както и какви би трябвало да са стъпките, които изискват поправки в текста му.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: attract
Категория: Бизнес
Прочетен: 81574
Постинги: 46
Коментари: 14
Гласове: 46
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930